image_intro_alt

Warszawa. Rady Krajowe Nowej Lewicy i Razem zdecydowały o dalszej współpracy obu lewicowych formacji.

W niedzielę 02 października 2022r. obradowały ciała statutowe obu formacji, które w Sejmie tworzą od 2016r. wspólny Koalicyjny Klub Lewicy.

Przyszłość  ma  na  imię  Lewica!

Rady  Krajowe Nowej Lewicy  i  partii Razem zdecydowały  dzisiaj  o  kontynuowaniu współpracy i  zwołały  na  10  grudnia b.r.  pierwszy w  historii  kongres programowy  obu  formacji. Na  połączonych  posiedzeniach  Rad Krajowych   Nowej  Lewicy  oraz  partii Razem podsumowano  3  lata  wspólnej  pracy i przyjęto  plany na  wspólną  przyszłość.Podczas posiedzenia Rady  Krajowej region radomski reprezentowali:  Waldemar  Kaczmarski, Patryk  Fajdek  oraz Konrad Sałek.

Kongres Lewicy dn. 02.201.2022r. nr 1

Polska  może  stać  się   nowoczesnym, europejskim państwem dobrobytu, sprawiedliwości  społecznej, państwem  świeckim, szanującym  prawa  człowieka.

W  swoim  wystąpieniu  Robert Biedroń  mówił  o  tym, że  Lewica  jest  gotowa  wziąć  odpowiedzialność  za  Polskę. Lewica  zawsze  wygrywa  gdy  idzie  razem, zjednoczona. Lewicę  łączą  wspólne  wartości. Nie  będzie  demokracji  w  Polsce  bez  równości  kobiet  i  mężczyzn.  Nasze  cel  to  godna  płaca, bezpieczna  rodzina, prawa  kobiet  i  mniejszości, przyjazna  szkoła  z  ciepłym  posiłkiem  dla  każdego  ucznia, oraz  mieszkania, które  są  prawem , a  nie  towarem. Nasze  lewicowe  serce  to  także  odpowiedzialna,  zielona  transformacja, która  musi  doprowadzić  do  tego,  że  Polska  będzie  krajem, gdzie ludzie  oddychają  czystym  powietrzem. Musimy  przejść  na  odnawialne źródła  energii – i  zrobi  to  tylko  Lewica. Będziemy  się  opowiadali  w  przyszłym  rządzie  za  sprawiedliwymi  podatkami, za prawem każdego  do  dachu  nad  głową. Lewicowe  serce  to  także  bezpieczna  rodzina, a  bezpieczna  rodzina  to  pewność, że  dziecko  nie  wróci  ze  szkoły  głodne., rodzina, która  wie, że  otrzyma w przyszłości  godne  emerytury  i  nie  będzie  musiała  wybierać,  czy  kupić jedzenie, zapłacić  rachunku  czy  wykupić  leki.To  Lewica  wprowadziła  Polskę  do  Unii  Europejskiej,  do  NATO, to  Lewica  dała  Polsce  obecną  konstytucję. Konstytucja  musi  być przestrzegana od  pierwszego  do  ostatniego  jej artykułu.

Lewica  będzie  gwarantem  tego, że  Europy  będzie w Polsce  100%.

Z kolei  Adrian  Zandberg  mówił  o  tym, że  Koalicyjny  Klub  Lewicy  złożył  ponad  200    projektów  ustaw z programami  prospołecznymi. Lewica to  gwarancja  tego, że  nie  będzie  powrotu  do płacenia  ludziom  po  4  zł  za  godzinę, do  kasowania  połączeń  autobusowych i  kolejowych, gwarantem  tego, że   będziemy  budować  stołówki  szkolne , a  nie   je  zamykać. Lewica  była  i  jest  z  ludźmi   pracującymi, jesteśmy  zawsze  tam  gdzie  trwa  walka  o  prawa pracownicze, zawsze  tam , gdzie   trzeba upominać  się  o  prawa ciężko  pracujących  ludzi. Chcemy  by  w Polsce  budowano  mieszkania  na  tani  wynajem,  walczymy  o  prawa  lokatorskie.

Włodzimierz  Czarzasty, w  swoim  wystąpieniu  zwrócił  uwagę ,że  są  sprawy, które  łączą  całą  opozycję  , ale  też  w Polsce są  takie  obszary, o  które  musimy  zatroszczyć  się  szczególnie:     1 200 000  mieszkań  nie  ma  łazienki,  brak  jest  1, 5  mln  mieszkań. W  Polsce  jest  tylko  500  geriatrów, co  oznacza, że  jeden  geriatra  przypada  na  20  000  mieszkańców, w społeczeństwie, które  się  starzeje. Umieralność  na  raka  jest  w  Polsce o  20%  wyższa niż  w  innych  państwach  europejskich. Przez  ponad  20  lat  nie  powołano w Polsce  żadnego  parku  narodowego. Wykonano  ponad  150 000 nielegalnych  aborcji. Lewica  jest po  to ,aby  rozwiązać  te  problemy,   po  tym  jak  wejdziemy  do  rządu ,po  wygranych  wyborach. Lewica  jest  też  gwarantem  stabilności finansowej  klasy  średniej, będzie  też  gwarantem, żeby  następny  rząd   niczego  nie  zabrał z  programów  społecznych.

Lewica  jest  zjednoczona i  gotowa  do  walki o  Polskę   naszych wspólnych  marzeń. Gwarantem  prawdziwych  zmian  jest  tylko  silna i  zjednoczona Lewica - zakończył swoje wystąpienie - Włodzimierz Czarzasty.

[Opr. JL,AL] - 02 października 2022r.

Zapis wideo spotkania można obejrzeć TUTAJ

Rada Krajowa  Nowej Lewicy   przyjęła Uchwałę   w  sprawie  strategicznej współpracy  z partią  Razem oraz  zwołania wspólnej   konwencji  programowej .

Poniżej  treść  w/w  Uchwały:

Uchwała RK NL z dnia 02.10.2022r. 1 1 copy copy

Atmosferę z kulis  wspólnych obrad Rad Krajowych Lewicy i Rady Krajowej Razem prezentujemy na zdjęciach:

Kulisy wspólnych obrad RK Nowej Lewicy i RK RazemKulisy wspólnych obrad RK Nowej Lewicy i RK RazemKulisy wspólnych obrad RK Nowej Lewicy i RK Razem

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!