image_intro_alt

Goście programu "Prosto z Radomia" w TVP 3 - Patryk Fajdek - wiceprzewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu oraz Katarzyna Pastuszka-Chrobotowicz - wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej w Radomiu.

Patryk Fajdek, wiceprzewodniczący Nowej Lewicy w Radomiu, był w ubiegłym tygodniu gościem programu "Prosto z Radomia" w TVP 3 red. Natalii Karcz-Kaczkowskiej.

Całą rozmowę obejrzyjcie → TUTAJ!

Komentarz:

Rozmowa dotyczyła budowy stadionu przy ul. Struga 63 oraz finansów miejskich. Jak mówił Patryk Fajdek: "Jako mieszkaniec Radomia, ale i kibic Radomiaka, pragnę, aby ta inwestycja w końcu się zakończyła. Trwa już za długo, bo aż 7 lat i za dużo również za nią zapłacimy. Im dłużej trwa, tym więcej nas kosztuje, bo i koszty materiałów budowlanych rosną." Patryk Fajdek wyraził również pogląd, że "nad tą inwestycją ciąży albo zły duch, albo brakuje odpowiedniego nadzoru inwestycyjnego. Widzimy źle zamontowane krzesełka, źle zamontowany telebim, słyszymy doniesienia medialne o uwagach służb bezpieczeństwa. [...] Liczę, że pierwszy mecz nowego sezonu ekstraklasy, bo wierzę, że Radomiak utrzyma się w lidze, obejrzymy z trybun przy ul. Struga 63, bo Struga 63, to dom Radomiaka."

Zapytany o finanse miejskie Patryk Fajdek stwierdził, że "sytuacja samorządów w całym kraju jest opłakana. To przez decyzje rządu PiS w Radomiu brakuje blisko 200 mln zł na oświatę i 100 mln zł z wpływów z podatków., To środki, które mogłyby zostać przeznaczone na lokalne inwestycje. [...] Finansowanie oświaty to zadanie własne rządu, nie samorządu i rząd powinien przeznaczyć na nie środki."

[Opr. PF,AL]

Radom, dnia 24 kwietnia 2023r.

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!