FMS apeluje w sprawie prowadzenia przedmiotu Historia i Teraźniejszość

Jako Federacja Młodych Socjaldemokratów popieramy stanowisko Młodzieżowej Rady Miasta i apelujemy do Rad Pedagogicznych kieleckich szkół ponadpodstawowych o prowadzenie przedmiotu Historia i Teraźniejszość w ramach programu autorskiego oraz wykluczenie podręcznika autorstwa Pana prof. Wojciecha Roszkowskiego.

Treści zawarte w tej publikacji dotyczą stronniczego interpretowania rzeczywistości, co w sposób jawny sprzyja indoktrynacji młodzieży według ideologii partii rządzącej. W powstałym podręczniku znajdują się m.in. treści wykluczające osoby poczęte metodą In Vitro oraz podważające funkcjonalność Unii Europejskiej.

Sprzeciwiamy się wykluczaniu, zakłamaniu faktów oraz wywoływaniu negatywnego wpływu ma kształtowanie światopoglądu uczniów. Każda szkoła powinna pozostać miejscem bezpiecznym i wolnym od politycznych ingerencji partii rządzącej.

Wprowadzenie programu autorskiego pozwoli szkole pozostać apolitycznym miejscem, gdzie młodzi ludzie będą mogli indywidualnie kształtować swój światopogląd.

Apel skierowany do Rad Pedagogicznych kieleckich szkół ponadpodstawowych w sprawie prowadzenia przedmiotu Historia i Teraźniejszość

Chcesz być na bieżąco? Zapisz się do naszego newslettera!